2022-01-26 13:20:35• hírek • Bede Emőke

Hamisítási botrány: pizzériatulajdonos is volt a vádlottak között

Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala
Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala

Egy szatmári pizzéria tulajdonosa is szerepel azon közvetítők listáján, akik a petei oltóközponthoz irányították a hamis oltási igazolásra pályázókat – írja a Libertatea. A híroldal beszámolója szerint a férfi jóformán önmaga ellen kreált bizonyítékot, hiszen az „ügyfelek” adatait és a kapott pénzösszegeket nagy pontossággal vezette egy jegyzetfüzetben, így a tárgyaláson nem volt más választása, mint beismerni tettét. A férfit ezt követően a bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A 37 éves férfi azt követően kezdett együttműködni az ügyészekkel, hogy otthonában házkutatást tartottak, és előkerült több iromány is, melyekben a kenőpénzként felvett összegeket vezette, külön-külön rögzítve azt is, mennyit kell átadnia az oltóközpontban dolgozó asszisztensnőnek, és mennyi marad az ő zsebében.


Kihallgatása során a pizzériatulajdonos részletesen elmesélte, hogy az üzletbe tulajdonképpen véletlenszerűen csöppent bele 2021. október elején. Mint elmondta, épp az étterme teraszán üldögélt, amikor egy másik asztalnál ülő nő arról beszélt valakivel, hogy akár valós immunizáció nélkül is tud oltási igazolást szerezni.


A férfi ezt követően szóba elegyedett a vendéggel, aki úgy mutatkozott be, mint a petei oltóközpont egyik asszisztensnője. A hölgy elmondta neki, hogy 150 euró fejében bárkinek tud hamis oltási igazolást kiállítani, a „kliensnek” meg sem kell jelennie személyesen a helyszínen. A férfi jó üzletemberhez híven meglátta a dologban a lehetőséget és egyezséget kötött az asszisztensnővel: ő felhajtja az „ügyfeleket”, melyért cserébe a 250 euróra emelt tarifából 100-at ő tehet zsebre.


Bő egy hónapon keresztül több tucat személy élt a férfi által kínált lehetőséggel. A november 16-án tartott házkutatás során a rendőrök találtak nála egy jegyzetfüzetet, melyben nagy pontossággal vezette a „kagylóba oltakozó” személyek nevét és a tőlük felvett pénzeket. Külön vezette továbbá azon személyek adatait is, akiket nem közvetlenül ő hajtott fel, hanem közös ismerősök révén kerültek kapcsolatba - ezen esetekben nem felejtette el azt sem odabiggyeszteni, hogy pontosan kik révén került kapcsolatba az érintettekkel.


Annak érdekében, hogy ne keltsenek feltűnést, a hálózat tagjai soha nem találkoztak az oltóközpontban, de még annak a környékén sem. A találkozókat, amikor a hamis oltási igazolványok és a hamis oltási igazolványok gazdát cseréltek, mindig a pizzériában vagy egy szatmári szupermarket parkolójában szervezték meg. 


A hamisítást már-már ipari szinten űző hálózat tagjára a bíróság három év szabadságvesztést szabott ki, melynek letöltését felfüggesztették.


Voltak, akik önként feladták magukat


December elején önként jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) három, Ausztriában élő román állampolgár, és bevallották, hogy maguk is hamis Covid-igazolványra tettek szert a petei határátkelőhelyen lévő oltóközpontnál. A nyomozáshoz közel álló források szerint azt követően jelentkeztek a DNA-nál, hogy több személyt őrizetbe vettek a hamis Covid-igazolványok ügyében, így jobbnak látták vádalkut kötni a korrupcióellenes ügyészekkel.


Emlékeztetőül: ​A bűnügyi nyomozás során begyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy a szeptember 8. és november 2. közötti időszakban a petei oltóközpontban 5495 személyt tüntettek fel immunizáltként az oltások elektronikus jegyzékében (RENV), viszont a gyanú szerint közülük több mint 3500-an meg sem jelentek személyesen az oltóközpontban vagy csak a „kagylóba” oltakoztak. Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy az eddig megvizsgált dokumentumok több mint 63 százaléka hamis volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: